Suđenje Esi Raziću

Ubojstvo pripadnika HVO kod Mostara - Optužba tvrdi da Razić nije htio iznijeti obranu

Svjedočenjem vještaka Davorina Kozomare nastavljeno suđenje Esi Raziću koji je optužen za ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2024. u 12:15 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Županijskom sudu u Mostaru, u utorak 27. veljače 2024. godine nastavljeno je suđenje optuženom Esi Raziću za krivično djelo "Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

Razić je optužen za ubojstvo dva pripadnika HVO-a Ivice Bunoze i Martina Markovića, na brdu Kvanj kod Mostara 1993. godine.

U nastavku glavnog pretresa svjedočio je svjedok Tužiteljstva HNŽ vještak Davorin Kozomara.

Poziv za svjedočenje Šimunoviću

Prije svjedočenja predsjedatelj Sudskog vijeća Darko Zovko kazao je da se neće prihvatiti materijalni dokaz Optužbe, odnosno nalaz obdukcije za Martina Markovića a koji je sačinio liječnik Šimun Anđelinović. Stoga je postupajuća tužiteljica Vesna Pranjić zatražila od Suda da pošalje poziv za svjedočenje liječniku Anđelinoviću, koji se prema informacijama kojima raspolaže nalazi u Republici Hrvatskoj.

U nastavku izvođenja dokaza Optužbe svjedočio je vještak Davorin Kozomara, koji je rekao kako je radio medicinsko vještačenje o ozljedama koje se zadobio Samir Tucaković kritičnog događaja na brdu Kvanj 1993. godine.

Kozomara je odgovarajući na pitanja postupajuće tužiteljice kazao, da je nalaz i mišljenje sačinio na osnovu dokumentacije koja mu je bila dostavljena. Iz toga je vidljivo, kako je posvjedočio - da je Samir Tucaković zadobio teže tjelesne ozljede i da ''točan mehanizam nastanka ozljeda nije naznačen''.

Na upit može li se govoriti u kojem položaju je bilo tijelo oštećenog, vještak se nije mogao izjasniti.

Također nije mogao tvrditi ni koja je bila udaljenost osobe koja je djelovala oružjem.

''Ne mogu tvrditi s koje udaljenosti se to dogodilo'', izjavio je Kozomara.

Prepis dokumentacije

U unakrsnom ispitivanju, odvjetnica Nada Dalipagić je upitala vještaka je li dokumentacija na osnovu koje je sačinio nalaz i mišljenje bila originalna, na što je on odgovorio da ''nije i da se radilo o prepisu.''

''Nisam imao originale'', pojasnio je vještak.

Obrana je istaknula prigovore zakonitosti, autentičnosti i relevantnosti.

''Svjedok nije imao originalne dokumente, ne može biti siguran jesu li ozljede nastale kritičnog događaja'', rekla je Dalipagić.

Tužiteljstvo HNŽ je kao materijalni dokaz u sudski spis uložilo nalaz i mišljenje koje je vještak Davorin Kozomara sačinio 23.8.2023.

Čitanje iskaza preminulog Zijada Tucakovića

U nastavku iznošenja dokaza Optužbe pročitan je zapisnik o saslušanju svjedoka Zijada Tucakovića. Tucaković je u međuvremenu preminuo, a pročitan je njegov iskaz koji je dao SIPA-i 2013. godine.

Postupajuća tužiteljica Vesna Pranjić uložila je i niz materijalnih dokaza.

Nakon toga Obrana optuženog Ese Razića postavila je pitanje Sudu da li se među tim materijalnim dokazima nalazi i zapisnik o ispitivanju optuženog.

Konstatirano je da tog zapisnika nema, a Dalipagić je ponovila ''optuženi nikad nije saslušan''. Obrana je naglasila da je Raziću prekršeno pravo na obranu jer nije ispitan prije podizanja optužnice, iako su ''tri puta tražili da se ispita''.

''Nikad nije saslušan na okolnosti koje mu se stavljaju na teret'', rekla je odvjetnica Nada Dalipagić.

Tužiteljstvo: Razić nije htio iznijeti obranu

Na to je reagirala tužiteljica Vesna Pranjić, koja je kazala da ovim tvrdnjama Obrana želi dovesti u pitanje zakonitost rada Tužiteljstva HNŽ, te da su njihovi (Obrana op.a.) navodi netočni.

Pranjić je rekla da je sve rađeno po zakonu i da je optuženi ranije odlučio da neće iznositi svoju obranu. U prilog tim tvrdnjama, u sudski spis je potom kao materijalni dokaz uložila zapisnik o ispitivanju osumnjičenog od 20.8.2023.

Obrana je predložila da se na sljedećem ročištu saslušaju dva svjedoka i to Ejub Razić, brat optuženog i Eso Razić, koji će iznijeti svoju obranu. Također, najavili su i da će uložiti niz materijalnih dokaza.

Podsjećamo optuženi Eso Razić rođen je u Čapljini (57), a živi u SAD-u. U ljeto 2023. uhićen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, a za njim je bila raspisana tjeralica. Od tada se nalazi u pritvoru.

Optužnica je potvrđena u studenom 2023., a na teret mu se stavlja da je dana 02.10.1993. godine, oko 10 sati, na brdu Kvanj, općina Mostar, kršeći pravila Međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija R BiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u svojstvu pripadnika Armije BiH, izvršio ubojstvo dva ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja predsjedatelj Sudskog vijeća Darko Zovko zakazao je za 19.3.2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close